Memories of Alma Vucena

File
Ak162-Almas-Vucenas-atminas-04-0098
TranscriberBirute
CompletedYes
AcceptedYes
Created2023-11-20 23:54:05
Updated2023-11-21 00:05:51
Transcription (text)11 februari 1971.
Sveicinati!
Mums te piemekleja stipra zemestrice. Pec seismografa mērijuma "6 1/2", pie kādas var sabrukt mājas. Pāris gadu atpakaļ Aļaskas stiprā zemes trīce bija "8", bet 40 gadu atpakaļ tepat Longbīča ar skaitli "7", sabrukušas daudzas mājas un pāris simti upuru. Tapat 1908 gada Sanfrancisko zemes trīce ari bijusi pēc mērojama aparata tikai "7" pēc stipruma, bet iznicinaja pilsētu un vairaki simti upuru. Bet ta jau esot pa lielakai daļai nodegusi. Kad 17 gadu atpakaļ atbraucam šeit tad jau bija dzirdēts un iebiedets par zemestrīcem un skatot plaisas ielu bruģos bailigi gāju cauri tuneļiem vaj iekšpilsētas augstajiem namiem garām. Tad gan apradu un piemirsās bailes. Daudzas reizes gan uznāca pavisam tādi viegli satricinājumi kad gulta saligojas guļot, bet tas vienā zekundē un pāriet bez kādam lielakām sekām. Pēc likuma te agrāk nebūveja augstakas mājas par 13 stāviem, bet tagad jau gadus 12 atpakaļ sāka būvet debeskrāpjus un pēdejie celtie ir pat 40 - līdz 50 stāvu un citi ap 15 stāvu. Tie visi no tērauda un stikla.
Divus gadus atpakaļ kādi gaišreģi pareģoja visas Kalifonijas galu, ka ta ieslidešot jūrā. Bija pat diena noteikta apriļa mēnesī. Arī zinātnieki apstiprinaja ka gaidama zemes trīce ko spriežot no radušām plaisām kalnos. Ari rakstija ka laika spridis starp zemestrīcem atkārtojoties 30 - 40 gados. Bailigie daži pat atstāja Kaliforniju, bet nekas nenotika, tikai debesskrāpji auga viens pēc otra tālak.
Ta bijam visi apraduši un nekad nekādas bailes vairs nebija un pat bija japasmejas kad reizu reizem, sevišķi gultā guļot vareja sajust mazaku vai tikko jaušamu sašūpošanos, kas nekādu iespaidu neatstāja ikdienišķajā dzīvē. -
Transcribe text
Keywords
TranscribeChoose another fileFAQ (in Latvian)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.

Tēzaurs