Collection of Riga French Lyceum

File
1769-Rigas-Francu-licejs-04-0098
TranscriberLigaB
CompletedYes
AcceptedYes
Created2023-05-26 01:10:54
Updated2023-05-26 12:28:35
Transcription (text)neprot. Ko lai nu dara? Ēst grib visi trīs. Nolemj, ka jāiet katram pa kārtai strādāt. Lai pirmais iet vientiesis. Bet vientiesis nemaz neprot strādāt. Mācītājs nav tādēļ dzimis, lai strādātu, arī kungs. Nu vientiesis novija trīs virves un visi trīs pakārās.
Nonāk debesīs ļaudis un arī kungs, mācītājs un vientiesis. Pēteris, debesu vārtu sargs, ielaiž ļaudis debesīs, arī vientiesi. Prasa mācītājam un kungam, kas viņi tādi ir un sūta abus uz elli. Ellē velni jau kur uguni un gaida kādu gardāku kumosiņu. Ierodas ellē kungs un mācītājs Velni jau grib grābt abus ciet, bet ierauga kungam kabatā degvīna pudeli. Nu velni palaiž kungu un mācītāju vaļā un sāk dzīrot. Uguns ellē izdziest. Vecais velns par šādu blēņošanos noskaišas un iet sūdzēt dievam. Dievs uzsūt[a] velniem briesmīgu negaisu. Negaiss plosās veselas trīs dienas. Trešā dienā velni sāk strādāt. Grābj ciet kungu, mācītāju, kurina uguni un bāž abus katlā vārīt. Dievs par godu velniem sarīko ellē lielu balli.
Dzirdēts Rīgā. Teicējs Fricis Veicherts ap 60 gadu[s] vecs. strādnieks

2451

Bijuši trīs gudri profesori. Viņi braukājuši pa pasauli darbu meklēdami. Reiz visi trīs iegriezušies mazā krodziņā, iedzēruši un beigās sākuši lielīties, ko katrs prot izdarīt. Pirmais teicis: "Es varu izņemt cilvēkam aci un ielikt to atkal atpakaļ." Otrs teicis: "Es nocērtu roku dzīvam cilvēkam un to pieaudzinu." Trešais teicis: "Es varu cilvēkam iekšas izņemt un atkal ielikt, cilvēks paliek dzīvs un vesels."
Krodziņā bijuši arī trīs tirgotāji. Tie smējušies par profesoru lielību un sacījuši, lai dara tā kā stāstījuši. Visi seši iziet ārā. Krodzinieks iet atslēdz šķūni, kur profesoriem strādāt. Katrs nu dara tā kā lielījies. Viens izņem aci, otrs nocērt roku un trešais izņem iekšas. To padarījuši, aiziet uz krodziņu drusku atpūsties. Bet pa to laiku ieskrien šķūnī cūka un noēd aci, roku un iekšas. Profesori iznākuši no krodziņa, redz, ka nav vairs acs, rokas un iekšu. Nu visi trīs dikti nobīstas. Ko nu lai dara? Iznāk arī krodzinieks un redz kas noticis. Viņš dod pa-
Transcribe text
Keywords
TranscribeChoose another fileFAQ (in Latvian)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.

Tēzaurs