Memories of Daina Rozenblate

File
Ak11-Dainas-Rozenblates-atminas-01-0028
Transcribered.gars
CompletedYes
AcceptedYes
Created2019-02-24 00:55:15
Updated2019-02-24 01:44:45
Transcription (text)uz "Mazmelkām". Šī mājiņa tagad ir pazudusi no zemes virsas. Ar Mazmelku saimnieci māte bieži apspriedās par audeklu vilkšanu. Dažreiz šeit mums noauda ko, jo mūsmājās neatlika tik daudz laika tādam darbam. Šeit prata vienmēr izaudzināt skaistus sīpolus, kurus māte iegādājās mūsu vajadzībām. "Mazmelku" patumšajā rudeņos vienmēr karājās ka krelles dzeltenas, spožas sīpolu virtnes un vaiņagi. Viņu virtuvē vienmēr dziedāja circeņi. Dažreiz pat veseliem koriem. Rudeņos vai pavasaros, kad laukos sienāžu dziesmas bija apklusušas, tas izklausījās ļoti jauki un mājīgi. Es izteicu domu, mūsmājās arī tādus vajadzētu ieviest. Būtu jautrāka dzīvošana. Tantiņa šausmās acis vien ieplēta un teica, ka paldies Dievam, ja tādu pie mums neesot.
Mazmelku saimniecei bija mazs puisēns Verners. Kamēr māmuļa ar kaimiņieni apsprieda lietišķas lietas, mēs mazie varējām spēlēties ar mazo puisēnu. Kādu dienu aizgājuši ciemos puišelīti vairs nesatikām. Lielie cilvēki visi bijuši aizgājuši uz pļavu sienu grābt. Mazais Verners palicis mājās guļot dienas vidu. Viņš piecēlies ātrāk un devies visus meklēt. Ceļā nonācis pie mazā dīķīša laipas. Sācis spēlēties, iekritis un noslīcis. Tas bija briesmīgi. Silta, saulaina diena. Nāca pērkona negaiss. Mazais puisēns gulēja jau iezārkots šķūnītī. Mana saprašana pilnīgi atsacījās klausīt. Puišelītis ar kuru tik dažas dienas atpakaļ runājām un spēlējāmies nu nepatīkams gulēja zārkā. Pirmo reizi nācās sastapties ar tādām šausmām. Par nāvi bija dzirdēts, bet tik tuvu tā vēl nekad nebija redzēta.
Uz kapiem aizgājām visa ģimene. Es godprātīgi iebēru arī savas trīs smilšu saujas kapā. Vēlāk tik mamma šausminājās, ka kaut kādi tur pieaugušie gandrīz iegrūduši mani kapā. Es to nemaz nepamanīju, bet kad māte tā stāstīja, tad gan palika tā briesmīgi par to tumšo auksto bedri.
Nepagāja nemaz ilgs laiks, kad atkal vajadzēja
iet uz bērēm. - uz "Laigām". Ar šo māju mūsu ģimeni saistīja sevišķas attiecības. "Laigu" saimnieks bija vecs, sirms, skarbs vīrs, mana tēva viens no vecākiem brāļiem. Savā dzīvē un jaunības gados bijis liels brīvdomātājs. Kā nepaklausīgo dēlu tēvs viņu izslēdzis pat no mantojuma. Tikai pēc tēva nāves mana vecmāmiņa, kura toreiz dzīvoja "Selkuļos" kopīgi ar manu tēvu, iežēlojušies par Teni un no šīs mājas zemes atdalījuši ar otro sievu un meitiņu Irmiņu, kuras māte mirusi viņai vēl mazai esot. Vēl pirms manas dzimšanas arī Irmiņa mirusi ar tuberkulozi. Māte stāstīja, cik cietsirdīgi pamāte izturējusies pret pameitu. Es nemīlēju šo veco, skarbo vīru un to darīt man bija nopietni iemesli. Pirmais, ko no viņa atceros, pavisam nepatīkama sastapšanās. Mūsu virtuvē uz priekšnamu, priekšējo ķēķi bija ļoti augsts slieksnis. Manām kājām krietni vajadzēja piepūlēties, lai apaļo dibenu pārceltu tam pāri. Reiz, kad Teņonkulis ciemojās pie mums un sēdēja virtuvē uz lielā bluķa galda galā kāpdama sāku čīkstēt, ka nevaru pārkāpt. Laikam jau biju pieradusi, ka mani vienmēr kāds pažēloja, palīdzēja. Teņa onkulis to redzēdams noteica: "Nav ko žēlot, uzdod tikai ar pātagu, tad redzēs kā leks!" Ar šausmām uz viņu noskatījos. Atbraukdams ar savu švako baltiņu, viņš vienmēr līdzi nēsāja pātagu. Arī toreiz tā atradās pie viņa sāna pieslieta.
Otrs gadījums, ka dabūju dzirdēt tēva un mātes sarunu, pēc kāda onkuļa apciemojuma. Viņi runāja par mani. Nezinu, vai tie neievēroja manu klātbūtni, vai neuzskatīja to par neko slēpjamu. Teņonkulis esot teicis, manam tēvam, lai atdodot vienu meitu, tas ir mani viņam par audžumeitu, tad savu mājiņu mantojumā viņš atstāšot man. Tēvam pašam taču paliekot vēl viena meita un dēls. Māte nekādi nepiekrita un ļoti dusmojās uz bezkaunīgo veci. Nekādas mantas dēļ viņa savu bērnu netdošot tiem bērnu spīdzinātājiem. Tēvs jau nemaz to neuzstāja. Pēc šīs dzirdētās sarunas, es arvien lielākā nepatikā skatījos uz Teņonkuli. Liela nepatika par šausmas mani pārņēma vienmēr, kad
Transcribe text
Keywords
TranscribeChoose another fileFAQ (in Latvian)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.

Tēzaurs