Collection of Alma Medne

File
0450-Alma-Medne-01-0192
TranscriberLigaB
CompletedYes
AcceptedYes
Created2024-07-10 20:55:02
Updated2024-07-10 21:22:16
Transcription (text)

1717

Tas noticis nupat rudenī 1928. g. Kāds vīrs braucis ar liniem uz Rīgu. Te iznācis no meža vecītis, piegājis pie braucēja un teicis: "Tev ir gan labi lini." Braucējs pavisam izbrīnējies: "Man tak ir pavisam slikti pakulaini lini." Bet vecītis teicis: "Nē, tev ir pirmās šķiras lini, un kad tu tos Rīgā labi pārdosi, tad nopērc man kažociņu un zābakus." Vīrs aizbraucis uz Rīgu un linus pārdevis par nedzirdētu naudu. Vecītim viņš nopircis kažociņu, zābakus un vēl siltu kreklu. Bet viņam bijis bail vienam braukt un sarunājies vēl ar citiem. Bet kā nobraukuši pret zināmo vietu, zirgs izjūdzies, citi aizbraukuši projām un vīrs palicis viens pats. No meža iznācis vecītis un prasijis, vai vīrs esot šo ar atminējis. Šis iedevis vecītim mantas. Tad vecītis aicinājis viņu līdz mežā, solīdamies ko parādīt. Iegājuši mežā, tur bijušas trīs mucas. Vienā bijis ūdens - tā esot pagājusē slapjā vasara; otrā bijuši rudzi - nākamā vasara būšot bagāta; trešā bijis asins, - tai gadā būšot karš.
Emilija Briedis, dzrd. Rīgā, viņai teikts, ka teika esot bijusi nodrukātā "Pēdējā brīdī".)

1718

Meža malā bijusi maza mājiņa. Tur dzīvojušas trīs meitas ar savu tēvu un māti. Pavasari iesējuši linus. Lini paauguši labi. Pienācis rudens. Meitas gājušas linus plūkt. Plūkušas, plūkušas, te viena meita teikusi: "Vai kā gribas dzert, jāiet pie avotiņa padzerties." Avotiņš bijis mežā. Meita aizgājusi un vairs neatnākusi. Otrai meitai arī iegribējies dzert. Tā aizgājusi pie avotiņa, māsas nav. Tā dzērusi, iekritusi avotiņā un izkritusi zemei cauri. Otra dzer un ari izkrīt cauri. Trešā meita tāpat. Pirmā meita nu atrodās lielā placī, tur aug liels ozols. Viņa paiet drusku tālāk un redz namu, bet tam nav nekur duru. Te viņa redz, ka vardīte bāž galviņu šķirbiņā un tur ir durvis. Meita ieiet namā. Tur dzīvo viens jaunskungs un tas nu ir laimīgs, ka viņam draudzene. Bet te meita redz pa logu, ka nāk viņas māsa. Viņa to labi saņem. Pēc brīža ienāk ari trešā māsa. Nu dzīvo visi. Bet pirmā meita tīri labi nomanījusi, kas puisis par putnu - - -. Viņš ļoti mīlējis labi ēst un visādus saldumus. Meita likusi uztaisīt lielu kasti, ielikusi tur vienu māsu, izcepusi
Transcribe text
Keywords
TranscribeChoose another fileFAQ (in Latvian)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.

Tēzaurs