Collection of Alma Medne

File
0450-Alma-Medne-01-0186
TranscriberLigaB
CompletedYes
AcceptedYes
Created2024-07-09 21:08:50
Updated2024-07-10 16:02:22
Transcription (text)ap kaklu. Vecākās meitas no skaudības, ka viņam no tās laimes nekā, abas no dusmām pakārušās. Tā velnam tikušas divas dvēseles.
Anna Studente dzrd. Patkulē

1687

Iesākumā bija viens cilvēks. Viņam piedzima divi dēli un tā pmazam cilvēki savairojas daudz un katram dēlam nodalijās savs pulks Dēli nu tureja sevi par pasaules valdiniekiem Tad norunāja vien ercuks ar saviem apakšniekiem iet dzīvot otrpus jūras un viens palikt šai pusē. Tā ari notika. Tam ercukam, kas dzīvoja šinī pusē, piedzima dēls, bet Laimes māte viņam dzimstot teica: "Daudz bēdu jūs piedzīvosiet no šā bērniņa". Bet ercuks brīnījies, kas tad mums var bēdas darīt, mēs taču esam pasaules valdinieki. Toreiz Dieva vēl nebijis, neviens par viņu nekā nezinājis. Nu krustījuši dēlu. Atbraucis ari otrs ercuks - brālis no otrpus jūras. Un tas ar stāstījis, ka viņa sievai piedzimusi meitiņa un Laimes māte teikusi, ka būšot jāpiedzīvo lielas bēdas. Abi vēl kopā nobrīnījušies, kas tad viņiem tik vareniem var bēdas darīt. Tad izšķīrušies. Nu vienu reizi dēla tēvs - ercuks apbraukā savu pilsētu. Bet neviens viņa neredz un nesveicina. Ercuks nobrīnās, bet vai nu tādēļ bēdasies. Bet tomēr viņam nemierīgs prāts un viņš izsūta savu sulaini, lai iaklaušinē, vai tiešam neviens nav ercuka redzējis. Sulainis izstaigā pilsētu, bet neviens nav ercuka redzējis. Nu ercuks sūta otru sulaini. Šis staigā visur, bet neviens nav ercuka redzējis. Bet tad viņš ieiet mazā krodziņā, tur tādi vecīši dzer un dzīvo, bet neviens nav ercuka redzējis. Bet te sēž divi vecīši viens pret otru un strīdās: es māku vairāk, es māku vairāk. - "Nu, ko tad tu māki?" - "Ja ķēniņš man dotu 5 mārciņas sudraba un vienu asi malkas, tad es viņa uztaisītu tādu līdaku, kas ūdenī dzīva, bet, kad izņem ārā, nedzīva." - "Bet ja ķēniņš man dotu pudu zelta un desmit asis malkas, tad es uztaisītu tādu putnu, ar kuru var aizlaisties, kur grib Sulainis nu izstāsta ercukam ko redzējis. Ercuks par to tīri priecīgs, kas tad nu tās par bēdām. Viņš liek atsaukt to vecīti, kas solījies līdaku taisīt un sola šim mūža maizi, ja viņš uztaisīs tādu lī-
Transcribe text
Keywords
TranscribeChoose another fileFAQ (in Latvian)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.

Tēzaurs