Hugo Skujiņa folkloras vākums

Fails
0145-Hugo-Skujina-vakums-01-0073
AtšifrējaDainisP
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2017-12-19 13:42:25
Labots2017-12-19 13:47:28
Atšifrējums

18.)

328

Nauda.
(Uzrakstījis Andrs Ziemelis Bilskas pag.)
Reiz, pa dienvida laiku uz Rickas kalna (Palsmanes pagastā) dancojusi plika sieviete. Neviens tai nedrīkstējis klāt iet. Kad sieviete izdancojusies, tad uzreiz pazudusi. Veci ļaudis runājuši, ka tā esot bijusi naudas muca.

329

Nauda.
(Uzrakstījis Andrs Ziemelis Palsmanes pag.)
Viens vīrs noredzējis sapnī, ka zem tā un tā akmeņa Palsmanes upē esot nauda. Lai dodot bērnu, tad naudu dabūšot. Vīrs otrā dienā aizgājis uz to vietu, kur sapnī nauda rādījusies. Akmens bijis uz matu tāds, kā vīrs to sapnī redzējis, bet vīram bērna ar bijis žēl. Vīrs izmeklējies, bet nekā neatradis. Tā nu nauda esot tur vēl šo baltu dienu.

330

Dievu akmens.
(Uzrakstījis Andrs Ziemelis Palsmanes pag.)
Palsmanes pagasta Ķempes mājas robežās bijis vecos laikos Dievu akmens, pie kura veci ļaudis "uperus" [upurus] nesuši. Beidzot mācītājs dabūjis zināt, ka veci ļaudis ap akmenu pesteļojas. Viņš

19.)
licis akmenu saskaldīt un visus ļaudis nosvētījis.

331

Ragana.
(Uzrakstījis Andrs Ziemelis Palsmanes pag.)
Ilgus gadus atpakaļ man Jāņu naktī gadījās tā: Es gāju pa ceļu un uzreiz ieskatījos, ka man nāk pretim gluži plika sieviete, vaļējiem matiem un tai kājas nemaz pie zemes nemetās. Sieviete it kā pa gaisu laidās. Kad vēlāk stāstīju citiem, tad veci cilvēki teica, ka tā esot bijusi ragana.

332

Kā vīrs naudas podu dabūjis.
(Uzrakstījis Andrs Ziemelis Palsmanes pag.)
Vīrs sapnī noredzējis, ka tai un tai vietā, pie akmena, esot nauda. Lai vedot ap akmenu sievu un abus bērnus, tad viņš dabūšot naudas podu. Vīrs pamodies un sācis pārdomāt. Sak, velns viens tas būs, kam vajaga manas sievas un abu bērnu!
Otrā dienā vīrs aizgājis pie akmena un dzinis ap to vistu ar diviem cāļiem. Kad vīrs trešo reiz vistu ap akmenu apdzinis rinķī, tad vista ar abiem cāļiem uzreiz pazudusi un naudas pods izcēlies no zemes.

Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs