Ceļojums pa 6 republikām. Dienasgrāmata

Fails
Ak80-Celojuma-dienasgramata-01-0021
AtšifrējaZane Bičevska
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2020-06-29 18:48:28
Labots2020-06-30 08:23:57
Atšifrējumsskolas sarīkojuma.
Galvenās ēkas: valsts teātris, valsts banka, viesnīca, visas celtas netālu viena no otras. Turpat blakus moderna stīla jaunceltne - paredzēts valdības nams. Jaunatnēs laukumā ir piemineklis komjauniešiem varoņiem.
Kišiņeva nozīmē tulkojumā - jaunais ciems. Pavisam pilsētā bijuši 6 rajoni, tagad 2 administratīvie rajoni. Pāri upei Bik" jaunais rajons Riškāni. Tur redzamas 200 dzīvokļu mājas un daudz vēl ceļās no jauna. Agrāk, kad dibināta republika, nav bijusi rūpniecība, tādēļ ne bez pamata moldāvieši lepojās ar saviem panākumiem rūpniecības straujajā attistībā.
Pilsēta atstāj labu iespaidu ar saviem parkiem, sevišķi kultūras parks, kurā iekārtots mākslīgs ezers. Pie Uzvaras parka uzcelta Uzvaras arka, kas tagad kalpo kā
pilsētas pulkstenis. Uz arkas rakstītas pavēles par Kišiņevas atbrīvošanu. Tālāk redzam Puškina parku, kurš agrāk saucies Aleksandra parks, bet Puškins bieži mīlējis tur atpūsties, kā arī uzrakstījis ap 100 darbu par moldāvu folkloru, tādēļ nosaukts Puškina vārdā un uzcelts arī piemineklis. Šinī parkā ir klasiķu aleja, jo atsevišķu klasiķu pašiem nav. Klasiķu alejas malās ievērojamāko vīru bīstes.
Kišiņevā ir ap 50 skolu, no tām 5 internātskolas: 2 moldāvu, 2 krievu, 1 kopīga pārējo tautību bērniem. Ļoti liela biblioteka, nosaukta Krupskajas vārdā un var uzņemt ap 1000 cilvēku.Visā Moldāvijā ir ap 350 skolu. Kišiņevā Patrisa Lumumbas vārdā nosauktā universitātē mācās tie studenti, kam nepiemērots Maskavas klīmats. Kā pēdējo apskatām izstādi un atvadāmies no gida, kurš tomēr mazāks nekā tulks.
Un atkal autobus ripo tālāk. Dažs kļuvis ļoti runīgs, bet Gaidas un Viestura dialogi tomēr pārspēj visus. Arī estetisku valodu dažam labam nevajadzētu aizmirst.
Moldāvi vīni tomēr ir garšīgi! Ne par velti Moldāvija ieņem 1. vietu vīnkopības plāna izpildē. Tabakas ražošanā ieņem 3. vietu.
Naktsmītnes esam sameklējuši kāda pīļu dīķa krastā aiz Katovskas pilsētiņas. Liekas, ka nebūs malkas, ko kurināt ugunskuru, bet rezultāts - nav vietas, kur nebūtu malkas.
/I. Saulīts./

13. diena.
Otrdiena, 28. jūlījs.
Diena sākās neparasti. Kātējais dežurants - Gaida bija izdomājusi jaunu modināšanas paņēmienu. Viņa centās no karpatiešu stabulītes izvilināt kādas melodiskas skaņas, bet mūsu miegs bija tik ciets, ka tomēr atskanēja arī sauciens "podjom" . Kā parasti notika rīta vongrošana, bet tad atkal pārsteogums / no dežuranta puses/.
Satraucošs ziņojums! Telšu pilsētiņas astotis nams, kurā nakšņo mūsu tūristu grupas spēcīgākie biedri, sērgas apdraudēts! Tajā iemitinājušies mietpilsonības un ērtību tīkošanas dīgļi, jo astotie vienīgie, izņemot desmīto telti, kurā atrodās mūsu slimais biedrs Vilnis, gulējuši mīkstā jo mīkstā salmu paklājā,..
Izsludināt karantīnu?
Varbūt nākošo nakti likt viņiem norūdīšanās nolūkā gulēt uz akācijām vai nātrām? To lai izšķir priekšniecība, jo ziņojums tai jau nodots. Bet mums jāsteidzās ceļā, jo šīs dienas brauciena mērķis Izmaila atrodas diezgan pieklājīgā attālumā - vairāk kā 100 km.
Pa ceļam lielu pilsētu nav, tikai kolhoznieku ciemti, kas arī neizskatās sevišķi skaisti. Bet ie tā vainojams spēcīgais lietus, kas šeit nesen nolijis. Izbraucam caur rajonu centriem Čimičliju un Komratu. Tās ir nelielas, sādžām līdzīgas pilsētiņas. Šoseja vijās caur saulgriežu laukiem un augļu dārziem. Ir jau izdziedāts viss kārtējais dziesmu repertuārs, atkārtota arī "vēstulīšu" rakstīšana.

Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs