Dainas Rozenblates Atmiņu zīmējumi

Fails
Ak11-Dainas-Rozenblates-atminas-01-0029
Atšifrējaed.gars
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2019-02-24 01:47:45
Labots2019-02-24 02:41:13
Atšifrējumsonkuļa kaulainais baltenītis parādījās mūsu pagalmā.
Nu Teņonkulis bija nomiris, pēkšņi uz savas jaunuzceltās pirtiņas sliekšņa, sestdienas vakarā ar baltu kreklu un bērza slotiņu azotē. Uz bērēm gājām visi. Mājā smaržoja pēc skujām, kaut nebija Ziemassvētku vakars. Pinām egļu zaru vaiņagus. Nu man bija žēl vecā vīra, jo nekā slikta viņš man nebija nodarījis, tikai tā asā skarbā valoda, no kuras es tā baidījos. Aizgājām uz "Laigām". Teņonkulis mierīgi gulēja zārkā savu sirmo bārdu izslējis. Visi dziedāja "Mājās, mājās steigsimies..." Tādu dziesmu dzirdēju pirmo reizi. Man tā ļoti patika ar savu skumjo melodiju. Klusībā klausīdamās domājusi, vai mirušais dzird šo skaisto dziesmu. Ja nu viņš dzirdētu, tad gan ļoti priecātos.
Vēl reiz uz šo mājiņu aizgājām pēc onkuļa bērēm. Tika izpārdota viņa manta - ūtrupe. Atkal viņš bija sev sastrādājis parādus, kaut gan, bieži iebraucot mūsu mājās nekad tukšā neaizbrauca, vismaz ar kādu graudu maišeli. Tēvs nopirka vienīgi modinātāja pulksteni, kas rītos spēlēja "Kur tu teci gailīti mans," par piemiņu no brāļa. Ar brāļa sievu attiecības nebija nekādas labās. Viņas mājās vairāk nekad neciemojāmies.
Tāds tālāks ciems iznāca kurpnieka Ozola mājiņa mežā. Tur parasti kopīgi ar tantiņu nesām zābakus un kurpes labošanai. - Šī dziļi mežā paslēpusies mazā mājiņa man vienmēr izlikās kā pasakā, kur dzīvo burvji un raganas. Vecais kurpnieks ar savu sievu tiešām izskatījās kā īsti pasaku varoņi. It sevišķi vecā saimniece, ar neglītu pumpu uz kakla, resna un liela. Mīlēja šausmīgi rupji un neglīti runāt. Bieži viņa nāca uz mūsu mājām. Lielu kuli uzkārtu plecā, koka bozi rokā. Vēlāk tur uzradās mazmeitiņa, kura vēl tagad tur dzīvo uzlabotā mājiņā.
Visjaukākais bija gājieni, cauri mežam, garām "Laigām" uz "Kokiniem". Pirmos soļus uz turieni atkal mums ierādīja tantiņa. Vēlāk, kad paaugāmies gājām tikai divatā ar Laumu. Nekas sarežģīts jau tas nebija.
Garām lielajai rijai, pāri mūsu govju aplokam, tad nāca taciņa aiz Laigas cauri skuju piebirušam mežam. Šeit celiņam pāri liecās tikai rūgteni smaržojošie alkšņi. Ēnaina un patīkami valga tā plīkšķēja zem priežu meža skuju sadurstītām kājām. Vēl gabaliņu pāri pļavai un purva laipām, tad jau arī klāt "Kokiņi". Šeit atradās mūsu pagasta telefona centrāle, pasts un veikaliņš ar pašām pirmajām nepieciešamības precēm.
Jauki uzpostas, rozā kleitiņām mugurā, mātes pirktās sarkanās somiņas uz rokas, devāmies ar lielu prieku ceļā. Naudu vienmēr māmuļa saskaitīja tā, ka vajadzīgo nopirkušām, pāri palika daži santīmi. Galvenais neko neaizmirst, visu nopirkt, tad pašās beigās saldais teiciens: "Par pārējo konfektes." Konfektes stāvēja aiz letes plauktā, sabērtas stikla burkās, lai labi tās visas kārās acis varētu saskatīt. Parasti izvēlējāmies dažādas bez papīriem konfektes. Tās vairāk iznāca. Mājās ejot, pārgājušas purviņa laipām, jau nevarējām izturēt nepārbaudījušas tūtes saturu. Uzkalniņā, kur sākās mežs, auga slīps koks, pārklāts ar zaļu mīkstu sūnu kā samtu. Tas gandrīz kā sauca un lūdza, lai uz viņu kāds pasēdētu. Mēs abas šo lūgumu sapratām. Nolikām savus nesamos zemē, apsēdāmies un sākām pārbaudīt savus gardumus. Mājās mūs vienmēr radināja ar visiem saviem mīļajiem gardumos dalīties. Parasti konfektes atveda tēvs. Māte parasti no Limbažiem atveda citādākus gardumus. Parasti konfektes sadalījām trijās daļās. Katram bērnam pienācās pacienāt vienu no pieaugušajiem. Brālis vienmēr gribēja pacienāt tēvu. Lauma savu daļu centās iedot māmuļai. Es ar savu tiesu gāju pie tantiņas. Kādu konfekti paņēmusi, pagaršojusi, tā lielāko daļu atdeva man atpakaļ. - Viņai sāpēja zobi. Es viņai pilnīgi noticēju, tikai vēlāk, kad tas atkārtojās vienmēr, sāku pārdomāt. Sāku nojaust, ka viņa mānās, tad ar varēm konfektes iespiedu tai saujā un pati metos projām. Uz koka sēdot Lauma visu mūsu pirkumu sadalīja
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs