Jāņa Alberta Jansona folkloras vākums

Fails
1640-Janis-Alberts-Jansons-11-0128
AtšifrējaLigaB
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2019-09-20 21:45:48
Labots2019-09-20 22:00:37
Atšifrējums

1941. g. 7. aprīlī. Em. Jesukeviča Aknistes pag.
Dziesma. Mājas darbs.

11387

Maskās gājuši parasti Ziemassvētkos.

11388

Maskotos saukuši par čigāniem.

11389

Maskojušies ļoti dažādi, piem. ģērbuši daudz kleitas vienu īsāku par otru, vienu raibāku par otru. Seju zieduši ar kvēpiem, ar ogli. Mutē likuši sarkano bietīšu zobus, tā iztaisijušies par sevišķi briesmīgiem. No čigāniem visvairāk baidījušies bērni. Maskojušies apmainot drēbes vīrieši ar sievietēm, taisījušies pa garajām sievām un mazajiem vīriņiem. Maskojušies arī par dzīvniekiem, par lāci, vilku, kazu, dzērvi, zirgu. Lācim bijis arī dīdītājs, kas žvadzinot lāča kakla saiti. to dancinājis. Zirgu sastādijuši divi cilvēki. Maskojušies arī par īstajiem čigāniem. Veselas ģimenes tēvs, māte un bērni. Visi lūguši dāvanas un dancojuši. Čigānos ejot dziedājuši tautas dziesmas, piem.

11390

Čigāniņi sabraukuši
Rakstītām kamanām,
Tekat bērni saņemat
Basajām kājiņām.

11391

Kā tautas dziesma rāda, čigāni nevien gājuši kājām, bet braukuši arī kamanām, vairākos vezumos, aicinājuši bērnus lai tie saņem, tomēr vīlušies, jo bērni tad līduši aizkrāsnē, vai arī turējušies mātes brunčos.
Vecos laikos sevišķi daudz gājuši čigānos. Pavadijuši laiku jautri ar dziesmām dejām un rotaļām. Čigānos iešana bijis paradums. Visi gatavojušies uz čigānu priekiem jau laikus, lai izgatavotu sev jo neparastāku masku.

Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs