Collection of Hugo Skujiņš

File
0145-Hugo-Skujina-vakums-01-0104
TranscriberDainisP
CompletedYes
AcceptedYes
Created2018-01-08 10:14:55
Updated2018-01-08 10:20:58
Transcription (text)

38.)
sevis nodomājis, ka labi būtu, ja to ar kāds aiznestu uz vellu balli. Kad puika tā nodomājis, tad uzreiz istabā ienācis velns, sagrābis puiku un vēja ātrumā aiznesis uz vellu balli. Pie lielas pils velns puiku palaidis vaļā un Ješka iegājis pilī. Viņš apstājies pie durvīm un kāri noskatījies. Pils bijusi raganu un velnu pilna. Visi gājuši papriekšu pierakstīties un tad sēdušies pie maltītes. Puika negājis pierakstīties un nesēdies arī pie galda. Pie viņa pienācis viens velns un prasījis, kamdēļ te stāvot un neejot pierakstīties un ēst. Puika atbildējis, ka šim jau neesot te nekādas lāga darīšanas un ka viņš tikai savai saimniecei līdz atskrējis. Tad velns ar licis puiku mierā un atnesis tam lielu gabalu baltmaizes un desas strunķi. Bet puikam negribējies ēst un tas baltmaizi un desu iebāzis ķešā.
Kad balle beigusies, tad velns atkal

39.)
puiku aiznesis uz māju. Nu puika sācis bieži vien skriet uz velnu balli. Bet kad puika pa naktīm izskrējies, tad no rīta neticis augšā un gulējis tāpat, kā saimniece. Saimnieks to urdījis augšā un sācis pērt. Bet puika vēl nekā nesacījis.
Reiz puika atkal pa nakti bijis ballē un no rīta neticis laikā augšā. Kad saimnieks nācis puiku celt, tad tas prasījis: "Vai saimniece ar jau ir mājā?" Saimnieks noskaities un atbrēcis, ka šim (puikam) neesot nekāda daļa.
"Nu, ka saimniece guļ, tad es ar gulēšu, mēs abi pagājušo nakti bijām ballē."
Nu saimnieks sācis ērmoties un prašņāt, kas par lietu un kas par balli. Puika visu stāstījis. Gan saimnieks neticējis, bet puika apgalvojis un solījies saimniekam rādīt baltmaizi un desu, kuru tam vellu ballē devuši. Viņš nu grūdis nagus ķešā un izrāvis papīrā satītu vīstokli. Kad to attaisījuši, tad tur vis vairs nebijis baltmaizes un desas, bet zirgu mēsli un

Transcribe text
Keywords
TranscribeChoose another fileFAQ (in Latvian)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.

Tēzaurs