30th scientific expedition

File
2020-Latvija-02-0077
TranscriberDina Ozola
CompletedYes
AcceptedNo
Created2019-10-10 13:13:50
Updated2021-07-21 19:26:00
Transcription (text)Tc. Marija Tropa dzim. Toča 66 g.v.
dzīv. Madonas raj. p/n Lubāna
21. jūlija ielā N 24
Tc. Tropa dzim. 1912.g. bij. Barkavas pagasta "Stūrmežā"- tas bijis tāds "apvidiņš", jeb ciematiņš- 25 saimnieki kopā, tais lielajos silos. Tur bijusi arī Stūrmeža skola, kas iemitinājusies vecajā Stūra krogā. Visu mūžu kalpojusi pa tām mājām. Pēc Tēvijas kara strādājusi p/s Lubāna, pēdējos 8 gadus dzīvo pilsētciematā Lubānā pati savā mājiņā ar skaisti iekoptu dārzu.
Tc. ir bārenīte, l. pasaules karā zaudējusi tēvu un drīz pēc tam arī māti. Sešus gadus veca aizvesta cūkas ganīt pie saimnieka. No tā laika atceras vectēva bēres- domājusi baltās puķes nosals uz sniega. Saimnieki paturējuši meiteni. Kalpa puisis gulējis tai pašā istabā. Tc. sēdot gultā un raudot, gaidot mammu. Kalpa puisis dodot naudu- lai neraud. Bijusi "pieraudājusi" labi pulka naudas (nederīgajās "kerenkās"). Vienreiz puisis iedodot grāmatu- ābeci, paņēmusi to, raudot tālāk. Saimnmieks nebijis mājās, tas slēpies purvā abi ar bērīti, tādi nedroši laiki bijuši. Kalpa puisis ierādījis burtus, tā arī iemācījusies grāmatā. Saimniece izaudusi rupju pakulu kleitu un nopinusi vīzītes.

546

Žogi bijuši zedeņu, no egļu zariem. Lecektij pārstiepts linu tīkls. Reiz gadījusies tāda nelaime. Vecā saimniekmāte izdzinusi trīs cūkas un kuili, lai paganot.Te lielais kuilis lecektī iekšā, tc. arī iekāpj lecektī, dzīt šo laukā, vīzītes pinas tīklā un abi ar kuili pamatīgi izvāļājušies. Saimnieces māte pacēlusi
Transcribe text
Keywords
TranscribeChoose another fileFAQ (in Latvian)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.

Tēzaurs