Collection of Kurmene 6-year Primary School

File
0872-Kurmenes-pamatskola-02-0069
TranscriberLigaB
CompletedYes
AcceptedYes
Created2022-09-22 18:14:35
Updated2022-11-13 19:46:50
Transcription (text)tik neaizrījies ar klickiem," sacīja zvērs un tūliņ drāzās virsū velnam. Piesteidzās brālis un nocirta velnam galvas. Tad izgrieza no galvām mēles un ielika somā. Zvērs pacēla akmeni, brālis palika galvas apkašā. Ķēniņa meita sauca brāli, lai nākot līdzi uz pili. Brālis negāja, jo viņam vēl jāejot pie māsas. Viņa paņēma ķēniņa meitas gredzenu un izšķīrās. Ķēniņa meita gāja uz mājām. Mežā ieraudzījusi kučieri, viņa gribēja bēgt, bet nevarēja nekur aizbēgt. Kučieris sacīja: "Ja tu teiksi, ka es tevi izglābu, tad es tev[i] atstāšu dzīvu, bet ja nē, tad es tevi nonāvēšu." Meita apsolījās, jo viņai bija bail no nāves. Kučieris saviļināja no zemēm trīs bumbiņas un lika apēst. Ķēniņa meita ar lielām mokā apēda. Aizbrauca pilī. Ķēniņš prasīja: "Kādēļ tu ved atpakaļ? Velns nu izpostīs visu valsti." - "Es nositu velnu un izglābu meitu." Taisīja kāzas.
Brālis aizgāja mājās. Māsa bija apēdusi visu sienu un pieraudājusi pilnu šķūnīti. Brālis uzcēla māsu zvēram mugurā un jāja uz pilsētu pie ķēniņa meitas. Iejāja pilsētā. Visi bija priecīgi. Brālis ar māsu iegāja viesnīcā. Zirgu, zvēru un balodi ieveda stallī. Viesnīcniekam viņi vaicāja, kādēl visa pilsēta tik priecīga. Viesnīcnieks sacīja: "Vai tad jūs neziniet? Kučieris izglābis ķēniņa meitu no nāves. Rītā būs kāzas." Viesnīcnieks sāka rādīt pudeles ar vīnu, kuras dzeršot jaunais pāris. "Nu diez' vai es nedzeršu," atbildēja brālis. Viesnīcnieks par tādu runāšanu piespļāva viņam acis. Brālis aizgāja pie zvēra un norakstīja ķēniņa meitai vēstuli, lai atsūta viņam un māsai četrus zirgus, zvēram divus zirgus un balodim vienu zirgu prētī. Viņš paziņoja, ka atrodas viesnīcā. Iedeva balodim zīmīti, lai aiznes ķēniņa meitai. Balodis ielidoja pa logu un nolika zīmīti ķēniņa meitai klēpī. Tad izlaidās ārā un aizlaidās uz viesnīcu. Ķēniņa meita izlasīja zīmīti un pastāstīja visu tēvam. Viņa pati aizbrauca pakaļ uz viesnīcu. Visi sacīja, ka vajaga izškirt, kurš ir īstais izglābējs. Brālis jautāja: "Kā tu uzvarēji?" - "Nocirtu ar pātagu," sacīja kučieris. "Vai velnam mēles arī ir?" prasīja brālis. - "Nav." - "Kur tu liki galvas?" - "Zem akmens." - "Nāc parādi." Kučieris ar mieru. Visi kāzinieki brauca skatīties. No-
Transcribe text
Keywords
TranscribeChoose another fileFAQ (in Latvian)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.

Tēzaurs